English
Kvintiili 72 Sääkurssit Keskustelu Palaute
Etusivu
Johdantoa ja ohjeita
Sääpartituurit
Ilmastonmuutos
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista

Tulivuori Katlan purkaus vuonna 1918

Pluton laskusolmu lokakuussa 2018

Tulivuori Campi Flegrein purkaus vuonna 1538

Viiden planeetan solmut helmikuussa 2020

Tornadot, trombit ja pyörteet

Elementtikaaviot merialueille

Ovatko El Ninot veljeksiä?

Pacific Decadal Oscillation (PDO)

Pyörittääkö Mars Suomeen kylmyyttäja sateita?

Mikä on tilanne 2015?

Pitkä talvi 2013

Gibraltar ja Lissabonin
maanjäristys 1755


Kesä 2012

Tuholaisista tuhkapreparaattia

Planeettapuut

Tutustuminen eteeriseen tasoon

Biodynaamiset preparaatit

Kuivattajat

Plutoko kuollut?


Tuholaisista
tuhkapreparaattia 15.8.2011
Viim. päivitys 8.8.2016

* * * * *

Maria Thunin Kylvö- ja korjuukalenteri
tilattavissa Rihu ry:stä
Liisa Kolli 040-5085765

Tuholaisista tuhkapreparaattia

Jo lähes 90 vuoden ajan biodynaamiset viljelijät ovat torjuneet erilaisia tuholaisia sekä myös rikkakasveja mailtaan ns. tuhkapreparaateilla, joiden valmistusohjeet Rudolf Steiner antoi kuuluisan Maatalouskurssinsa kuudennella luennolla.

Tästä yksinkertaisesta, myrkyttömästä torjuntakeinosta kannattaisi keskustella nyt, kun olemme taas kuluneena kesänä saaneet seurata jännityksellä koloradokuoriaisten levittäytymistä Suomessa.

Mikäli pelättyä kelta-mustaraidallista kuoriaista havaitaan perunapelloilla, viljelijä on velvollinen välittömästi ilmoittamaan löydöstään kasvinsuojeluviranomaisille, jotka puolestaan hoitavat kuoriaisten sekä niiden toukkien ja munien huolellisen tuhoamisen perunaviljelmiltä.

Heti ilmoittamisen jälkeen viljelijän kannattaisi kuitenkin itse kerätä mahdollisimman paljon koloradokuoriaisia ja niiden toukkia kannelliseen purkkiin, koska niistä olisi mahdollista tehdä tuhkapreparaattia. Tällöin pienikin määrä tuholaisia kannattaa ottaa talteen ja kuivattaa myöhemmin tapahtuvaa polttamista varten.

Vaikka kuoriaisten tuhoaminen alueelta täytyy suorittaa virallisella, säädetyllä tavalla, viljelijä voisi tuhkapreparaatilla mahdollisesti estää tuholaisten myöhemmän, uuden rantautumisen perunapellolleen. Voitaisiin mahdollisesti muodostaa myös laajempia alueita, joilla koloradokuoriainen ei viihdy.


Hillanälvikkäät lakkojen ja mansikoiden riesana

Toinen esimerkki vaivalloisesta viljelmien tuholaisesta on lakkakasvustoista mansikkapelloille levinnyt kovakuoriainen - hillanälvikäs. Erityisesti luomutiloille siitä on paljon harmia ja kuitenkin sitä voi hyvin torjua tuhkapreparaatilla.

Erään luomuviljelijän mansikkapellolta hillanälvikäs saatiin häviämään yhdellä ainoalla tuhkapreparaatti-käsittelyllä, joka tehtiin seuraavasti:

Kun hillanälvikkään ilmaantumisesta tehtiin ensimmäinen havainto, sattui olemaan niiden paritteluaika. Niinpä niitä oli helppo kerätä mansikanlehdiltä purkkeihin aina kaksi kerrallaan. Osa kuoriaisista pääsi kuitenkin kierähtämään maahan, joten kaikkia yksilöitä ei suinkaan saatu kerättyä pellolta pois.

Keräyspurkeista kuoriaiset karistettiin paperipussiin, joka suljettiin tiiviisti ja rutistettiin kasaan. Pussi kuoriaisineen poltettiin tuvan leivinuunin puhdistetulla arinalla puunpilkkeistä tehdyn pienen nuotion päällä.

Syntynyt tuhka kerättiin talteen ja sitä hierrettiin tunnin ajan, jolloin tuloksena oli hieno pippurin kaltainen jauhe, tuhkapreparaatti. Jauhe oli helppo levittää hyvin pieninä määrinä tuulen yläpuolelta koko mansikkapellolle. Tämä toimenpide riitti karkoittamaan hillanälvikkäät, ja mansikanlehdet säilyivät ehjinä.

Mikäli mahdollista, hiertämiseen kannattaisi käyttää lasi- tai keramiikka-astiaa.


* Rudolf Steinerin Maatalouskurssista

* Biodynaaminen yhdistys / Kirjamyynti
Tuhkapreparaatin valmistus

Polttaminen

Tuhkapreparaatin hiertäminen

Hiertäminen - parempi tulos lasi- tai keramiikka-astiassa.


Ei aineita, vaan voimia

Biodynaamisten preparaattien kohdalla ihmetellään usein epäuskoisena niiden pieniä ainemääriä. Vaikuttavana tekijänä niissä eivät kuitenkaan ole aineet, vaan aineiden edustamat voimat.

Tuhkapreparaateissa pyritään aikaan-
saamaan tuholaisten tai rikkakasvien lisääntymisvoimille vastakkaista voimaa, joka syntyy polttamalla. Vesi on hedelmällisyyden perusedellytys ja tuli sen tuhoaja. Hiertämällä tuhkaa tunnin ajan se dynamisoituu ja jauhe levitetään halutulle alueelle.

Jos tuholaisia on mahdollista polttaa vain hyvin pieni määrä, voidaan vaikutusta tehostaa tekemällä tuhkasta homeopaattinen vesiliuos ja potensoimalla se D8:aan. Ohjeet ovat Maria Thunin kirjassa (kts. alla).

Tuhkapreparaateissa on kuitenkin tärkeää myös polttamisajankohta. Luonto toimii tähdistö- ja planeettavoimien ohjauksessa, ja Maria Thunin Kylvö- ja korjuukalenterissa on joka vuosi annettu tarkat polttamisajat sekä eri hyönteisten että myös hiirien ja myyrien torjumiseksi.

Kun kesän lopulla eri rikkakasvien siemenet ovat kypsyneet, niitä voidaan kerätä ja polttaa useampia lajeja samalla kertaa. Juuririkkaruohoista, kuten juolavehnä ja valvatti, voidaan ottaa myös juuria mukaan. Hierretty tuhka sirotellaan pellolle, ja tämä toistetaan neljänä vuonna peräkkäin. Joka vuosi kyseisiä rikkakasveja kasvaa alueella aikaisempaa vähemmän, ja neljäntenä vuonna ne eivät enää kasva näin käsitellyllä pellolla. Tuhkapreparaatti- torjunta kannattaa tehdä heti siementen kypsyttyä ja niiden levitessä luontoon. (Kts. Tuloksia)

Yleisesti ottaen kannattaisi ehkä miettiä, miksi tuholaiset ilmaantuvat tiettyihin kasvustoihin. Voisiko ajatella, että tuholaisten luonnollisena tehtävänä on palauttaa elinvoimaltaan liian heikot ja siten todelliseksi ihmisravinnoksi arvottomat kasviyksilöt takaisin luonnon kiertokulkuun? Olisiko syytä kiinnittää enemmän huomiota maan elävyyteen ja sitä kautta kasvien luonnolliseen terveyteen ja vastustuskykyyn? Tämän kanssahan käsi kädessä kulkee niiden ihmisille lahjoittama elinvoima, jonka tarkoituksena on pitää ihmiset terveinä.

Lisätietoa myrkyttömästä torjunnasta on vuosien 2012 ja 2013 Kylvö- ja korjuukalentereissa sekä Maria Thunin kirjassa "Hinweise aus der Konstellationsforschung".


* Rudolf Steiner: The Agriculture Course; Lecture Six.

Quintile72.net