Takaisin pääsivuille   Quintile72.net /

    Tehdäänpä keitaita   tai    Biodynaaminen viljely

      

BIODYNAAMISET PREPARAATIT

Biodynaamiset preparaatit  

Biodynaamisessa viljelyssä vahvistetaan maan elämänvoimia käyttämällä erityisiä preparaatteja. Ne ovat:

Nro 500  Humuspreparaatti.
Sitä käytetään 1-3 kertaa kasvukauden alussa edistämään kasvien laajentuvaa ja rehevöityvää kasvua. Preparaattineste ruiskutetaan iltapäivällä tai illalla maahan, jonka pitäisi olla mielellään kostea. Preparaattia sekoitetaan veteen tunnin ajan. (20 l luonnonvettä + kananmunan kokoinen kimpale preparaattia puolen hehtaarin alueelle.)

Nro 501  Piipreparaatti. Käytetään sen jälkeen kun kasvit ovat saavuttaneet täyden kokonsa ja usein myös ennen sadon korjuuta. Piipreparaatti edistää kasvien kukintaa, hedelmien kypsymistä, siementen muodostumista, varastosäilyvyyttä sekä myös talvehtimista. Piipreparaatti ruiskutetaan sumuna kasvien lehdille aamupäivällä kuivalla säällä. (20 l vettä + 1 teelusikallinen kvartsijauhetta puolen hehtaarin alueelle.) Piipreparaatti säilytetään valoisalla ikkunalla. Tarkempia ohjeita käytöstä esim. viljoille Thunin kirjoissa.

Maria Thunin kehittämä "Lantapreparaatti" (Fladenpräparat saks.) muistuttaa humuspreparaattia, mutta se sisältää myös mineraaleja ja on valmistettu eri tavalla. Se suojaa kasveja mm. radioaktiivisuudelta ja täydentää, mutta ei korvaa humuspreparaattia. Sekoitus 20 minuuttia.

Preparaatit puretaan mahdollisimman pian lähetyspakkauksistaan lasipurkkeihin ja ne säilytetään turpeessa viileässä kellarissa, paitsi 501.

Komposti kääntövaiheessa  

Kompostipreparaatit     Nrot  502 - 507

Kompostipreparaatit elävöittävät kompostin ja ohjaavat ainesten maatumista oikeaan suuntaan. Ne on tehty kuudesta lääkekasvista -

nokkonen - Urtíca dióica

voikukka - Taráxacum officinále

siankärsämö - Achilléa millefólium

tammenkuori - Quercus robur

kamomilla - Matricaria chamomilla

rohtovirmajuuri eli valeriaana - Valeriána officinális  (neste)

- jotka on käsitelty erityisellä tavalla. Valmistus poimimisesta valmiiksi preparaatiksi kestää vuoden, poikkeuksena valeriaana.

Hallan uhatessa pelkän valeriaanapreparaatin (hyvin pieni määrä valeriaanaa + vesi) ruiskuttaminen illalla ja aamulla voi pelastaa kasvit paleltumiselta. Sekoitus 10 min.

Puutarhakomposti kääntövaiheessa.


 

Sekoitus

Puusaavi tai -tynnyri olisi preparaattien sekoitusastiana paras, mutta muovinenkin välttää. >

Veden tulisi olla luonnonvettä, ei vesijohdosta. Kaivovettä on hyvä ennen käyttöä seisottaa auringossa.

< Veden tulee olla myös sopivan lämmintä ja osan siitä voi lämmittää, mieluiten tulella.

< Lähikuva1   Kuva2


Steinerin luento humus- ja piipreparaatista.
Steinerin luento kompostipreparaateista.

Preparaatit vahvistavat eteeristä tasoa ja ovat hyvin tärkeitä luonnolle. Siksi luonto kiittää vaivannäöstämme usein yllättävällä tavalla.
Meidän pitäisi paljon useammin kiittää luontoa!


Suuret tilat tekevät yleensä preparaattinsa itse, mutta kotipuutarhurit voivat ostaa ne valmiina. Suomessa preparaatteja voi tilata Lehtosarven tilalta .

  Takaisin pääsivuille   Quintile72.net /

  Tehdäänpä keitaita   tai    Biodynaaminen viljely

 

Preparaatit on sekoitettava tietyllä tavalla:

Tee syvä pyörre ja kun se on valmis, vaihda suuntaa. Tee uusi pyörre ja vaihda jälleen suuntaa. Jatka näin tunnin ajan. >

Alakuvassa humuspreparaatti on valmis levitettäväksi. >

 

Humus- sekä lantapreparaatti levitetään maahan pieninä pisaroina esim. reppuruiskulla, mutta pienellä alueella ämpäri ja muutama kuusenoksakin toimivat. Levityksen on tapahduttava kahden tunnin kuluessa sekoituksen päättymisestä. >

Preparaattitilaukset: Lehtosarven tila


Tuhkapreparaatit