English
Kvintiili 72 S��kurssit Keskustelu Palaute
Linkki etusivulle
Johdantoa ja ohjeita
S��partituurit
Ilmastonmuutos
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista

Tulivuori Katlan purkaus vuonna 1918

Pluton laskusolmu lokakuussa 2018

Tulivuori Campi Flegrein purkaus vuonna 1538

Cosmic Causes of the Seismic Activity of Campi Flegrei in 1982-83

Viiden planeetan solmut helmikuussa 2020

Tornadot, trombit ja pyörteet

Elementtikaaviot merialueille

Ovatko El Ninot veljeksiä?

Pacific Decadal Oscillation (PDO)

Pyörittääkö Mars Suomeen kylmyyttäja sateita?

Mikä on tilanne 2015?

Pitkä talvi 2013

Gibraltar ja Lissabonin
maanjäristys 1755


Kesä 2012

Tuholaisista tuhkapreparaattia

Planeettapuut

Tutustuminen eteeriseen tasoon

Biodynaamiset preparaatit

Kuivattajat

Plutoko kuollut?


Tulivuori Katlan purkaus
vuonna 1918
25.9.2018


TEKNIIKKA&TALOUS
3.1.2018:

Nämä kuusi tulivuorta tarkkailun kohteena vuonna 2018
- aktiivisuus kohonnut ympäri maailmaaHELSINGIN SANOMAT 15.5.2017:
Euroopan vaarallisin tulivuori luultua lähempänä purkausta - Italian Campi Flegrei elehtii levottomastiTulivuori Katlan purkaus vuonna 1918


Islannissa sijaitseva tulivuori Katla ilmestyi syyskuussa 2018 uutisotsikoihin. Sen hiilidioksidi-päästöjä on mitattu ja nyt pohditaan, ovatko ne mahdollisesti merkki tulevasta purkauksesta vai eivät.

Katla on viimeksi purkautunut vuonna 1918 lokakuun 12. päivänä, ja purkaus kesti 24 vuorokautta. Sen jälkeen vasta vuodesta 1999 sen geoterminen aktiivisuus on jälleen lisääntynyt. Niinpä Katla on ollut nyt 20 vuoden ajan tutkijoiden tiukassa seurannassa.

Tulivuorten purkausajankohtia on vaikea ennakoida. Katlan purkaus on aikaisempien kokemusten mukaan kytköksissä Eyjafjallajökull- jäätiköllä tapahtuneisiin purkauksiin, ja vuonna 2010 juuri sieltä nousseet tuhkapilvet aiheuttivat lentoliikenteelle runsaasti harmia.

Antavatko kosmiset tekijät vinkkiä mahdollisesta purkauksesta?

Viereisessä sääpartituurissa on verrattu vuoden 1918 lokakuun kosmista tilannetta syksyn 2018 tilanteeseen.

Planeettojen taustavärityksistä huomaamme, että samankaltaisuutta on paljon, mutta vesielementin osuus on nyt vähäisempi. Vuonna 1918 molemmat vesiplaneetat, Mars ja Neptunus, sijaitsivat eteerisellä vesialueella, ja se saattaa olla juuri Islannin kohdalla merkittävä seikka. Planeettojen sijainnit eri elementti-alueilla viittaavat vaikutuksiin maapallon eri vyöhykkeillä.

Toinen tärkeä seikka on Pluton näennäinen seisahtuminen. Maasta katsottuna se pysähtyy ja vaihtaa suuntaansa, jolloin sen liike on äärimmäisen hidas ja vaikutukset voimakkaita. Ja vaikka pysähtyminen on tarkka tiettynä päivänä (Stat. = stationary), tuntuu olemattoman liikkeen voimistava vaikutus myös useina viereisinä päivinä.

Syksyllä 2018 Pluton tarkka pysähdys tapahtuu lokakuun toisena päivänä.

Pluton sekä muiden lämpöplaneettojen vaikutusta magmaan olemme käsitelleet lokakuisen solmun yhteydessä.

Campi Flegrein purkauksen (1538) kohdalla panimme merkille Pluton ja kääpiöplaneetta Makemaken pitkäkestoisen konjunktion.

Samoin kalderan päällä sijaitsevan Pozzuolin kaupungin pienempien järistysten tekijöiksi paljastuivat Pluton, Neptunuksen ja Makemaken sekstiilit (60 astetta) ja trigonit (120=2x60) sekä keskenään että Galaktisen keskuksen kanssa, ja lopuksi konjunktiot Venuksen ja Galaktisen keskuksen kanssa.
(25.7.2026 Pluto ja Neptunus tekevät jälleen tarkkaa sekstiiliä keskenään, mutta Makemake ei näyttäisi olevan siinä kuviossa mukana.)

Pluton seisahtuminen lokakuun 2018 alussa samoihin aikoihin Merkuriuksen solmun kanssa ei voi olla vaikuttamatta magmaan. Mutta missä, on epäselvää. Vielä suurempi vaikutus pitäisi olla kuukauden loppupuolella tarkentuvalla Pluton laskusolmulla.

Planeettojen kasvivaikutusten perusteella voisi arvella, että laskusolmu saattaisi ehkä olla vaikutuksiltaan hieman heikompi kuin noususolmu, mutta varsinaista havainnointia ei ole ollut mahdollista aikaisemmin tehdä.
Pluton yksi kierros Auringon ympäri kestää 248 vuotta ja edellinen laskusolmu tapahtui 18.-28.12.1770.

Noususolmujen aikana on tapahtunut joka tapauksessa ainakin Strombolin voimakkain purkaus 11.9.1930 sekä Islannin laajan Eldgja-tulivuoren purkaus keväästä 939 syksyyn 940. Pluton noususolmu osui tammi-helmikuuhun 940.