English
Kvintiili 72 Sääkurssit Jaa havaintosi Palaute
Linkki etusivulle
Johdantoa ja ohjeita
Sääpartituurit
Ilmastonmuutos

Yleistä

Ilmastokausista

Aikaisemmat vuosisadat

Tulevaisuus -2100

Poikkeussäät ja ruokahuolto

El Nino - La Nina

El Nino - kaaviot

Kylmennyskäyriä

Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista


Kylmennyskäyrä aiheuttaa
rajuja myrskyjä ja sateita
16.10.2024
Viim. päivitys 16.11.2024

Kylmennyskäyriä aiheuttaa rajuja myrskyjä ja sateita
Sedna 36 Eris

Vuosien 2023-24 kylmennyskäyriä


Kuluneena syksynä 2024 on muodostunut voimakkaita myrskyjä, sateita ja tulvia eri puolilla maailmaa.

Kylmennyskäyrä Sedna36Eris 2024 (kuvan oikeanpuoleisin käyräkuvio), jossa kaukaisimmat kääpiöplaneetat Sedna ja Eris ovat voimakkaimmassa myrskykulmassaan, on juuri nyt aktiivinen.

Se on kahdessa kohdassa aivan tarkka: 27. päivänä syyskuuta sekä uudelleen joulukuussa Suomen itsenäisyyspäivänä. Näiden tarkkojen päivien välillä kääpiöplaneettojen välinen kulma 36 astetta eli puolikvintiili (Maasta katsottuna) väljentyy ainoastaan 4 kaariminuuttia, mikä on hyvin vähän. Niinpä sen voi oikeastaan sanoa olevan aktiivinen myös koko tämän väliajan.

Ensimmäinen aktivointi

Itse asiassa kuvio aktivoitui ensimmäisen kerran jo elokuun viimeisinä päivinä, vaikka se oli vielä 9 kaariminuuttia vajaa. Sedna näytti silloin näennäistä silmukkaa tehdessään pysähtyvän. Tällöin sen vaikutus on aina erityisen voimakas, ja niinpä vaikutus myös näkyi Suomessa hyvin: kaatosateita ja pitkäkestoisia ukkosia sekä rajuja tuulia koettiin eri puolilla Suomea aivan elo-syyskuun vaihteessa.

Selitetäänpä tapahtumaa vähän.

Maasta katsottuna planeetat ja kääpiöplaneetat näyttävät tekevän taivaalla silmukoita, mikä johtuu Maan omasta kiertämisestä Auringon ympäri. Silloin muita taivaankappaleita katsotaan vuoden mittaan eri suunnista.

Näennäistä silmukkaa tehdessään planeetta kulkee ensin menosuuntaan, sitten se pysähtyy ja alkaa näennäisesti kulkea taaksepäin, kunnes se taas pysähtyy ja lähtee jälleen etenemään menosuuntaan. Pysähtymishetkellä planeetan vaikutus Maan ilmakehään on erityisen suuri.

Tämä varsinainen vaikutus tapahtuu eteerisellä tasolla, joka eteerisyys ympäröi maapalloa ja läpäisee fyysisen tason, ja tämä vaikutus välittömästi heijastuu myös fyysiseen tasoon, ilmakehään.

Eteerisen tason muutoksia ei pystytä suoraan vielä millään laitteilla mittaamaan, mutta koska niiden vaikutustapa tunnetaan jo hyvin, voidaan ennakoidut fyysiset muutokset tarkistaa mittaamalla normaalein meteorologian keinoin. Eteerisen tason muutokset nähdään sääpartituureista.

Sedna kylmentää voimakkaasti yläilmakehää

Kun Sedna siis pysähtyi elokuun 30. pnä, ja aktivoi tuon lähes tarkan 36 asteen kulman Erisin kanssa, koettiin voimakkaat kaatosateet ja ukkosjaksot erityisesti Länsi- ja Keski-Suomessa, mikä johtui suuresta lämpötilaerosta ylä- ja alailmakehän välillä. Alailmakehää lämmittivät vielä eteerisellä lämpöalueella kulkevat Merkurius, Aurinko ja kääpiöplaneetta Orcus sekä valoalueella kulkeva lämpöplaneetta Saturnus.

Yläilmakehä oli hyvin kylmä eri puolilla maailmaa. Kaakkois-Aasiassa, missä meri oli lämmin, syntyi samana ajankohtana taifuuni Yagi, joka riehui Kiinan suunnalla, erityisesti Vietnamissa ja jo sitä ennen trooppisena myrskynä Filippiineillä.

Sednan erityisalueet

Sedna vaikuttaa erityisen kylmentävästi lähempänä napa-alueita sekä korkealla vuoristoissa. Niinpä syyskuun puolivälissä kehittyi lämpimän Välimeren ja Italian ja Ranskan vuoristojen kylmän ilman yhteisvaikutuksesta Boris-myrsky, joka aiheutti laajat tulvat Keski-Euroopassa. Syyskuu oli lämmin ja Alpeilla satoi metri lunta. Ilmankosteus tiivistyi ja voimakkaat kaatosateet olivat yleisiä.

Poikkeuksellisen kova lumipyry saartoi ihmisiä autoihinsa Etelä-Afrikassa Johannesburgin ja Durbanin kaupungin välisellä tiellä lauantain 21.9. vastaisena yönä. Lunta tuli paikoin kaksi metriä.
Saharan autiomaassa, Marokon ja Algerian alueella esiintyi syyskuussa kahden päivän aikana kaatosateita, jotka saivat Saharan tulvimaan ja muodostivat järviä normaalisti täysin kuivalle alueelle. Tämä tapahtui samanaikaisesti Mikkelin tulvivan kaatosateen kanssa 3. syyskuuta.

Kun Sednan ja Erisin tarkka puolikvintiili syyskuun lopulla lähestyi ja lisäksi Sedna teki kylmentävää konstellaatiota Auringon ja Venuksen kanssa (jolloin satoi ensilumi Lappiin), syntyi trooppinen myrsky Helene läntisellä Karibian merellä. Parin päivän kuluessa siitä muodostui hurrikaani, ja kun Sednan ja Erisin kuvio oli aivan tarkka, voimistui Helene nelosluokan hurrikaaniksi, joka Luoteis-Floridassa ja lähialueilla aiheutti tulvia ja rikkoi taloja.

Vahvistavat planeettakonstellaatiot

Lokakuun puolella, Sednan ja Erisin puolikvintiilin ollessa vielä lähes tarkka, tekivät Sedna ja Haumea 150 asteen kulmaa eli kvinkunssia. Silloin syntyi trooppinen myrsky Milton. Sitä voimisti Merkuriuksen kvintiili kylmentävän Galaktisen keskuksen kanssa, jolloin Milton voimistui hurrikaaniksi. Sitten Auringon kvintiili Galaktisen keskuksen kanssa nosti hurrikaanin viitoskategoriaan. Kotisohvilta seurasimme henkeä pidätellen tapahtumia, ja onneksi jo heikentyneen Miltonin kulkua Floridan niemimaan yli Atlantin puolelle.

Suomessa olemme saaneet kovaa tuulta ja sateita niskaamme, joita mm. lähettivät Ranskan ja Saksan kautta hurrikaani Kirkin jäänteet. Kirk syntyi sekin tarkan Sedna36Erisin aikana syyskuun lopulla. Lokakuun 1. päivän iltana se vahvistui hurrikaaniksi ja Sedna150Haumean aikana se nousi neloskategoriaan. Kun Sedna-Haumea-konstellaatio alkoi hiipua, myös Kirk heikentyi kolmen päivän aikana ykkösluokkaan ja saman tien jälkitrooppiseksi sykloniksi.

Nyt jäämme seuraamaan jatkoa, sillä yhtä ja toista voi vielä tapahtua erityisesti Sednan muiden kvintiilien yhteydessä (18.10. Sedna144Aurinko teki Karibialla trooppisen myrsky Nadinen ja heti perään C1 hurrikaani Oscarin, Suomessa varoitettiin merialueilla kovasta tuulesta), sekä varsinkin Makemaken ja Gonggongin kaksoiskvintiilin aikana aivan lokakuun lopulla. (Tällöin syntyivät tuhoisat tulvat Espanjan Valenciassa. Myös Ranskassa oli laajoja tulvia.) Muutama kevyempi kvintiilirypäs esiintyy myös (C3 hurrikaani Rafael ja supertaifuuni Man-Yin synty Filippiineillä), ja voimakkaammat Galaktisen keskuksen kvintiilit Auringon ja Marsin kanssa 13.-14.11. (Espanjan uudet tulvat) ennen Sednan ja Erisin seuraavaa tarkkaa puolikvintiilikohtaamista 6.12.2024. Silloin vaikutukset voivat kyllä näkyä jo edellisenä päivänä tai myös muutama päivä tarkan ajan jälkeen. Siellä lähempänä kannattaa seurata ajoissa virallisia ennusteita.

Opi itse ennakoimaan säätapahtumia

Jos haluat oppia ymmärtämään paremmin näitä säätapahtumia ja hiukan jo ennakoimaan niitä, saat apua kirjasta NÄE KAUEMMAS SÄÄHÄN. Lisätietoa kirjasta saat täältä. Katso tarjous.

Sääpartituureja on myös helpompi katsoa hieman suuremmalla laitteella kuin puhelimella, jolloin niistä saa paremman kokonaiskuvan.

Quintile72.net/JJK