English
Kvintiili 72 Sääkurssit Jaa havaintosi Palaute
Linkki etusivulle
Johdantoa ja ohjeita
Sääpartituurit
Ilmastonmuutos

Yleistä

Ilmastokausista

Aikaisemmat vuosisadat

Tulevaisuus -2100

Poikkeussäät ja ruokahuolto

El Nino - La Nina

El Nino - kaaviot

Kylmennyskäyriä

Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista


Kylmennyskäyriä 19.3.2024
Päivitetty 25.3.2024

Kylmennyskäyriä
Sedna 36 Eris

Vuosien 2023-24 kylmennyskäyriä


Kuluneena talvena olemme saaneet lukea lehdistä poikkeuksellisia otsikoita:

- Talvi oli tavanomaista kylmempi. Lokakuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Marraskuu oli tavanomaista kylmempi. Joulukuu oli Suomessa loka- ja marraskuun tavoin keskimääräistä kylmempi. Tammikuun alku oli Helsingissä yksi mittaushistorian kylmimmistä.

- No mistä tämä kylmyys johtui?

Yllä olevassa kuvassa näemme syksyllä 2023 hitaiden kääpiöplaneettojen, Sednan ja Erisin keskinäisen aseman, joka oli kylmennyksen syy. Kulma 36 astetta ei ole aivan tarkka. Siitä puuttuu 20 kaariminuuttia, jotta nuo käyrät olisivat yhdessä, eli tarkassa puolikvintiilissä, joka on hyvin voimakas kulma. Sedna edustaa kylmää maaelementtiä, ja Eris kuivaa valoelementtiä. Yhdessä ne muodostavat erittäin kylmän maa-valoyhdistelmän, joka tässäkin muodossa pystyi kylmentämään säätä selvästi. Ja koska ne ovat hitaista kääpiöplaneetoista kaikkein hitaimpia, tämä niiden kuvio kesti suhteellisen tiiviinä yli kolme kuukautta, kunnes ne alkoivat taas erkaantua kauemmas toisistaan.

Mutta kun katsotaan tämän vuoden 2024 syksyä, huomaamme, että syyskuun lopulla käyrät ovat aivan yhdessä, ja uudelleen joulukuussa. Siinä välillä ne erkanevat toisistaan ainoastaan neljä kaariminuuttia, eli hyvin vähän. Niinpä voimme odottaa vielä kylmempää syksyä kuin mitä oli tämä edellinen kulunut syksy. Se voi myös jatkua hieman pitemmälle kevään puolelle. (Käyrät kokonaisuudessaan näet täältä, ja vilkaise myös seuraavia vuosia!)


Kesä ja elokuu 2024

Planeettoja lämpöalueella elokuussa 2024

Elokuu 2024

Entä miten käy elokuussa (kuva yllä), kun käyrät lähenevät toisiaan? Missä vaiheessa ne alkavat selvästi kylmentää? Vai joko heinäkuun puolella?

Kesä 2024 ei ylipäätään vaikuta ennätyslämpimältä, koska valoplaneetat Jupiter ja Uranus ovat siirtyneet toukokuussa lämmöstä maaelementtiin. Lämpöalueella ne muodostivat voimakkaasti lämmittävät lämpö-valoyhdistelmät, mutta nyt ne kylmentävät maa-valoyhdistelmissään.

Lämpöplaneetta Saturnus toimittaa vielä lämpöpatterin virkaa valoalueella vuoden 2025 alkuun ja sen lisäksi Venus, Merkurius ja Aurinko omilla vuoroillaan, sekä vielä kääpiöplaneetta Orcus vuosikymmenen vaihteeseen. Voidaan olettaa, että tuleva kesä on ainakin alkupuoleltaan suunnilleen 'entisajan vaihtelevan normaali'.

Loppukesä voi kääntyä kylmemmäksi.


Ilmaston luonnollinen vaihtelu

Mutta vielä otsikoihin:

- "Tutkijat ihmeissään: syyskuun 2023 globaali lämpötilaennätys ei selity pelkästään luonnollisella ilmaston vaihtelulla."

No miksi ei selity?

Siksi, että tutkijat eivät tiedä, mistä ilmaston luonnollinen vaihtelu johtuu. Kuinka suuri on se luonnollinen lämpömäärä, jonka lisänä on ihmiskunnan aiheuttama lämpö? Se ei selity pelkästään meren ja ilmakehän vuorovaikutuksesta, auringonpilkkujaksoista tai tulivuorenpurkauksista, jotka Ilmatieteen laitos luettelee luonnollisen vaihtelun syinä verkkosivuillaan.

Planeettoja lämpöalueella syyskuussa 2023

Syyskuun 2023 planeettoja lämpöalueella

Ilmaston luonnollinen vaihtelu johtuu planeettojen ja kääpiöplaneettojen kulusta eri eteerisillä alueilla avaruudessa, niiden keskinäisistä asemista, ja näiden vaikutuksesta ilmakehään. Vastaavat vaikutukset ovat nähtävissä myös kasvien kasvussa sekä mehiläisten toiminnassa.

Useiden taivaankappaleiden osuessa samaan aikaan lämpöalueille, kuten kuvassa planeetat viime syyskuussa, ne lämmittävät ilmakehää voimakkaasti, kuten on viime vuosina ollut asianlaita. Nyt ne alkavat vähitellen siirtyä maaelementtiin, joka AINA seuraa lämpöaluetta, ja ilmasto alkaa silloin viilentyä.

Nopeimmat planeetat siirtyvät nopeasti alueelta toiselle, mutta hitaat planeetat, ja erityisesti kääpiöplaneetat vaihtavat sijaintialuettaan harvemmin. Muistamme, että Sednalta kuluu yli 11 000 vuotta kiertää yhden ainoan kerran Auringon ympäri.


"Helmikuu oli kuumin mittaushistoriassa."

Planeettoja lämpöalueella helmikuussa 2024

Helmikuu 2024

Jälleen näemme runsaan lämmön määrän, joka aikaisempina vuosina ei ole ollut helmikuussa kovin tavanomaista. Viime helmikuussa Jupiter ja Uranus olivat vielä lämpöalueella ja siirtyvät vasta toukokuussa 2024 maaelementtiin.

Parhaiten sääpartituureja oppii lukemaan kirjan NÄE KAUEMMAS SÄÄHÄN avulla. Lukiessa kannattaa pitää vuoden 2024 partituureja näkösällä, jolloin saa jo hyvän kuvan niistä sitä mukaa kuin asioita kirjassa käsitellään. Lisätietoa kirjasta saat täältä.

Quintile72.net/JJK