English
Kvintiili 72 Sääkurssit Keskustelu Palaute
Linkki etusivulle
Johdantoa ja ohjeita
Sääpartituurit
Ilmastonmuutos
Laajennettu luonnontiede
Ajankohtaista

Tornadot, trombit ja pyörteet

Viiden planeetan solmut helmikuussa 2020

Pluton laskusolmu lokakuussa 2018

Elementtikaaviot merialueille

Ovatko El Niñot veljeksiä?

Pacific Decadal Oscillation (PDO)

Pyörittääkö Mars Suomeen kylmyyttäja sateita?

Kevät ja kesä 2015

Mikä on tilanne 2015?

Pitkä talvi 2013

Gibraltar ja Lissabonin
maanjäristys 1755


Järistyksiä ja solmuja

Kesä 2012

Tuholaisista tuhkapreparaattia

Planeettapuut

Tutustuminen eteeriseen tasoon

Biodynaamiset preparaatit

Kuivattajat

Plutoko kuollut?


Viiden planeetan solmut
helmikuussa 2020
15.5.2017
Päivitetty 3.11.2017

Viiden planeetan solmut helmikuussa 2020


Mielenkiintoinen ilmiö tapahtuu helmikuussa 2020 viiden planeetan osuessa ratansa solmukohtaan saman kuukauden aikana. Maan radan tasolla, ekliptikalla, vierailee koko klassisten planeettojen perhe: Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus tietysti Maan ja Auringon lisänä.

Pelkän kiinnostavuuden lisäksi tapahtumaa kannattaa tarkastella myös sen kannalta, onko siitä haittaa tietoliikenteelle tai sähköverkoille, tai jotain muuta hankaluutta. - Miksi olisi?

Edellinen hiukan vastaava tilanne - neljän solmun kuukausi - oli tammikuussa 2005, jolloin Jupiterin solmu puuttui. Saturnuksen noususolmu oli tarkimmillaan 8.1.2005 kaksi viikkoa tsunamin jälkeen, ja samana päivänä "kaatuivat Ruotsin puut". Suomesta lähti sinne metsureita auttamaan raivaustöissä. Myrskybongarit ihmettelivät myrskyisää tammikuuta.

Aurinkomyrsky?

Toisekseen tuo helmikuu muistuttaa hiukan erästä kaukaista tapahtumaa vuonna 1859. Tapahtuma tunnetaan nimellä The Carrington Event ja silloin nähtiin suurin tunnettu aurinkomyrsky.
Väittämättä mitenkään, että helmikuussa 2020 pitäisi tapahtua jotain samanlaista, että sähkölaitteet räiskähtelisivät ja revontulia näkyisi Karibialla, voidaan kuitenkin silkasta uteliaisuudesta verrata näiden kahden ajankohdan sääpartituureja keskenään.

Huomaamme, että yhteistä niille on tarkka Jupiterin solmu, hyvin suuri lämmön määrä (punainen väritys) ja runsaslukuiset, lähekkäin sijaitsevat Kuun konjunktiot (0 astetta) planeettojen kanssa.

Tapahtumakuukausien lisäksi yksi asia on kuitenkin erilainen: Uranuksen etäisyys solmukohtaansa. Carrington Eventissä etäisyys oli ajallisesti kaksi vuotta, sideerisellä asteikolla kuusi astetta 20 kaariminuuttia ja korkeuserona ekliptikasta - siis solmukohdasta - seitsemän kaariminuuttia. Melko vähän. Tällä etäisyydellä Uranus viipyi toukokuusta marraskuuhun. Aurinkomyrsky tapahtui syyskuun ensimmäisenä päivänä 1859.

Helmikuussa 2020 Uranuksen etäisyys solmukohdastaan on ajallisesti yhdeksän vuotta ja korkeuserona ekliptikasta 28 kaariminuuttia. Teoriassa sillä saattaisi juuri ja juuri olla lievää vaikutusta, sillä sideerisellä asteikolla 30 kaariminuuttia näyttäisi olevan jonkinlainen vaikutusraja.

Mikä Uranuksessa on erikoista?

Uranusta sanotaan "sähkö-planeetaksi". Kaukaisena kiertolaisena se etenee hitaasti ja esim. sen kvintiilit ovat voimakkaita. Erityisesti talviukkosissa Uranuksen osallisuus on miltei sääntö. Valoelementin planeettana talvella sen yläilmakehää kylmentävä vaikutus on voimakas. Niinpä se aiheuttaa herkästi epävakautta ilmakehään ja ukkonen voi hyvinkin jyrähdellä.

Toinen erikoisuus on Uranuksen radan mitätön kaltevuus. Sen kierros Auringon ympäri kestää 84 vuotta ja koko aikana radan korkeus erkanee ekliptikasta alle 50 kaariminuuttia. Esim. Neptunuksen rata nousee lähes kahteen asteeseen ja Pluton jopa 17:ään. Uranuksen radan mataluudesta johtuen se saattaa vaikuttaa jopa kahden vuoden etäisyydellä tarkasta solmuajan-kohdastaan sähköistävästi. Tarkkaa solmua Uranus tekee vuonna 2029.

Kuten Pluton solmun yhteydessä lokakuussa 2018, myös tässä esiintyy samanaikaisesti voimakkaita lämpö- ja kylmyysvaikutuksia. Yhtäaikaa Saturnuksen ja Merkuriuksen lämpöä lisäävän solmun kanssa kylmentävä Sedna näennäisesti seisahtuu ja tekee pitkäkestoista kvinkunssia kylmän Galaktisen keskuksen kanssa. Samoin Quaoarilla ja Snow Whitella on meneillään tammikuusta huhtikuun loppuun kestävä runsassateinen ja viileä sekstiili, joka alkukuusta saattaa vaikuttaa Keski-Euroopassa ja loppukuusta Pohjois-Euroopassa. Myrskyjä näyttäisi siis olevan odotettavissa myös helmikuussa 2020.